Araç periyodik bakım

Araç periyodik bakım

Süreç içerisinde yıpranan araçların periyodik araç bakımı yapıldığında araç aksamlarının kullanım ömrü uzamaktadır.

Birbiri ile kontak kurarak bir bütün halinde çalışan araç aksamlarının herhangi birinde yaşanan arızalanma aracın diğer aksamlarını da olumsuz yönde etkilenmektedir. Araçların periyodik bakımının yaptırılması olası arızalara önceden müdahale olanağı sağlarken aynı zamanda araç aksamlarının kullanım sürelerini uzatmaktadır.
 
Periyodik araç bakımı süreleri araç modeli, yaşı ve kullanım sıklığına göre değişiklik göstermektedir. Araçların yılda bir kez düzenli genel bakım, ayrıca her 10.000  kilometre sürüşün ardından da periyodik bakım yaptırılması önerilmektedir.

Araç Periyodik Bakım Neleri Kapsar?

1. Araç Günlük Bakım
 
Araçta herhangi bir sorun olup olmadığı günlük olarak kontrol edilmelidir. Herhangi bir aksaklık tespit edilmesi durumunda araç servise götürülmelidir. Araçta günlük olarak kontrol edilmesi gereken kısımlar şunlardır;
 
  • Lastik basıncının her araç kullanımından önce kontrol edilmesi gerekir. Lastik basıncının azalması ya da lastik etrafında görünen yağ sızıntıları olası bir arıza habercisi olabilir.
  • Araçta yaşanan herhangi bir arıza ikaz lambaları ile tespit edilebilir. Her araç çalıştırıldığında ikaz lambaları kontrol edilmelidir.
  • Araç kliması, camları ve farları her gün mutlaka kontrol edilmelidir. Bu donanımlarda yaşanan herhangi bir durum akünün arızalandığının habercisi olabilir.
 
 
2. Araç Haftalık Bakım
 
  • Araç motor yağı ve hidrolik yağı haftalık olarak kontrol edilmeli ve yağ değişimleri yapılmalıdır.
  • Cam, radyatör suyu gibi aracın sorunsuz çalışması için gereken sıvılar kontrol edilerek gerekiyorsa su eklemeleri yapılmalıdır.
 
3. Araç Aylık Bakım
 
Oto periyodik bakım süreci içerisinde yer alan araç aylık bakımında aracın genel donanım kontrolleri yapılmalıdır. Aylık olarak yapılan genel bakım arıza ya da deformasyonlar derinleşmeden müdahale edilmesini sağlar. Aylık bakım sırasında kontrol edilmesi gereken araç aksamları şunlardır;
 
  • Lastik aşınma oranının kontrol edilmesi gerekir. Aşınan lastikler mutlaka değiştirilmelidir.
  • Araç boyasında bulunan çizikler kontrol edilmeli ve gerekiyorsa cilalama işlemi yapılmalıdır.
  • Akünün kabloları ve şarj durumu kontrol edilmelidir. Gerekiyorsa akü kutup başları temizlenmelidir.
 
4. Araç Yıllık Bakım
 
Yılda bir kez yapılması gereken otomobil periyodik bakım sürecinde, tüm araç aksamları detaylı olarak kontrol edilmelidir. Yıllık bakım mutlaka profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. Aracın yıpranan aksamlarının değişimi ve temizliğinin yapılması araç performansını olumlu yönde etkiler ve yakıt tüketiminizi azaltır. 

İzmir araç / oto periyodik bakım işlemleriniz için servisimizden randevu alarak, bakımlarınızın düzenli takip edilerek uygulanmasını sağlayabilirsiniz.

İlgili Konular

Araç Kazası Sonrası Neler Yapılmalı?

Araç Kazası Sonrası Neler Yapılmalı?

Kaza sonrasında araç sahipleri panik ve sinirli olabilmektedir. Böyle durumlarda araç sahiplerinin sakin bir tavırda olması işlemlerin aksamaması açısından çok önemlidir. Trafik kazası sonrasında hayati kontrollerin yapılması ve can güvenliğinin sağlanması adına yapılması gereken durumlar vardır.

Rehbere git

ESP Işığı Neden Yanar?

Rehbere git
ESP Işığı Neden Yanar?
Devirdaim Pompası Arızası

Devirdaim Pompası Arızası

Rehbere git

Lastik yakıt tüketimini ne kadar etkiler?

Lastik, aracın ilerlemesine sağlayan araç parçasıdır. Araçtaki her parçanın aktif olarak kullanılması yakıt tüketimini etkilemektedir. Yakıt tüketimini hem olumlu hem de olumsuz anlamda etkileyen lastiklerin bu anlamda payı büyüktür. Araca takılan lastiğin araç ile uyumlu olması ve mevsim lastiği olması yakıt tüketimini olumlu anlamda etkilemektedir. Yüzde 20 oranında enerji tasarrufu sağlamak

Rehbere git
Lastik yakıt tüketimini ne kadar etkiler?