Bilgisayarlı Araç Arıza Tespit
Elektrik Sistemleri

Bilgisayarlı Araç Arıza Tespit

Teknoloji sürekli gelişme kaydetmektedir. Bu gelişme araç bakım hizmetlerinde de kendini göstermektedir.

Araç bakım hizmetleri sırasında kullanılan son teknoloji cihazlardan biri de bilgisayarlı araç arıza tespit  cihazıdır.  Bu cihazın kullanılması ile birlikte  araçta oluşmuş veya oluşabilecek en küçük arızanın bile doğru sonuçlar ile tespiti yapılmaktadır. 

Servise gelen her araca öncelikli olarak  bilgisayar destekli cihazlar ile  hasar tespit işlemi uygulanmaktadır.  Bu cihazlar sayesinde bakım işlemleri hız kazanmaktadır.  Ancak bu cihazları kullanırken dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bunlar;

1.  Bilgisayarlı arıza tespit cihazının  güncel bir cihaz olması gerekir.

2. Bilgisayarlı cihazın içerisindeki yazılımın orijinal sürüm olması gerekir. 

Bilgisayarlı  bir hafızaya  sahip olan bu cihazların  sürekli olarak kontrolünün yapılması gerekir.  Sürekli kontrol edilmeyen cihazlarda  bir süre sonra  araçta oluşan sorunların  tespiti sırasında yanlışlıklar yapılmaya başlanmaktadır. Sonuçların doğruluğu adına kullanılan cihazın sürekli güncellenmesi gerekir. 

Arıza Teşhis Kontrolü Ne Sağlar?

Arıza teşhis kontrolü,  aracın herhangi bir aksanında meydana gelen arızayı tespit etmektedir.  Bu kontroller ile  sorunun aküden mi kaynaklı yoksa  elektrikten mi kaynaklı olduğu tespit edilmektedir.  Arıza teşhis kontrolü sadece arızayı tespit etmekle kalmamakla birlikte bakım işlemlerinde zamanın verimli bir şekilde kullanılmasına yardımcı olmaktadır. 

Oto Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?

Serviste bulunan  bilgisayarlı arıza tespit cihazları ile araçlar bakıma alınmaktadır.  Bakıma alınan araçlarda ayrıntılı olarak kontrol işlemleri başlatılmaktadır.  Yapılan bu kontroller ile aracın aksanında veya kablolarında oluşan sorunlar, bilgisayar sistemine düşmektedir.
Servis yetkilileri,  araçta oluşan sorunları raporlayıp araç sahiplerine bildirmektedir. Araçta oluşmuş sorunların yanında araca yapılacak her uygulama bu aşamada araç sahibi ile paylaşılmaktadır. Araç sahipleri,  arızanın tespiti ve onarım aşamalarının hepsinde konuya dâhil edilmektedir. 
Araçlara ayrıntılı olarak arıza tespiti yapılmadıkça aracın servisten çıkış süresi belirtilmez.  Çünkü her sorunun bir onarım zamanı vardır.  Bu zamanı servis yetkilileri belirlemektedir.  Bu anlamda servise gelen her aracın aynı zaman diliminde servisten çıkabileceği algısına kapılmak doğru değildir.  Servis ile alakalı ayrıntılı tüm bilgiler yetkililer tarafından araç sahiplerine verilmektedir. 

İlgili Konular

ESP Işığı Neden Yanar?

ESP Işığı Neden Yanar?

ESP (Elektronik Stabilite Programı) ışığının yanması, aracın denge kontrol sisteminde bir sorun olduğunu gösterebilir. ESP, kaygan zeminlerde veya ani manevralarda aracın savrulmasını önlemeye yardımcı olur. Sensör arızası (ABS, direksiyon açısı veya hız sensörü), Tekerleklerde çekiş kaybı, Düşük lastik basıncı, Fren sisteminde sorun, Akü veya elektrik sistemi arızası bunlardan bazılarıdır. Eğer ESP ışığı sürekli yanıyorsa, sistemin çalışmadığını gösterir ve bir serviste kontrol edilmesi gereklidir.

Rehbere git

Direksiyon Kutusu Arızası

Direksiyon kutusu arızaları nelerdir, nasıl tespit edilir ve çözülür? Aracınızı güvenli sürüşe hazırlamak için detayları öğrenin.

Rehbere git
Direksiyon Kutusu Arızası
Helezon Yayı Arızası

Helezon Yayı Arızası

Helezon yayı, aracın süspansiyon sisteminde yer alan ve darbe emilimini sağlayarak konforlu bir sürüş sunan önemli bir parçadır. Helezon yayı arızası, genellikle yay kırılması, aşınma veya esnekliğini kaybetmesi nedeniyle meydana gelir. Araçta dengesiz duruş veya eğilme, süspansiyon sertleşmesi ve konfor kaybı, virajlarda araç kontrolünün azalması, Yaydan gelen sesler (gıcırtı veya çatlama sesi) arıza belirtileri arasındadır. Bu tür arızalar sürüş güvenliğini etkileyebilir, bu nedenle helezon yayında sorun fark edildiğinde uzman bir serviste kontrol edilmesi gereklidir.

Rehbere git

Yaz lastiği kaç dereceye kadar kullanılır?

Lastiklerin ömrü, hem kullanım sıklığına hem de sıcaklığa bağlı olarak değişmektedir. Kış lastikleri çok soğuk havalara dayanabilen bir yapıda üretilmektedir. Ancak yaz lastikleri çok soğuk havalarda etkisini kaybetmektedir. Yaz lastiğinin kullanım derecesi 7 derecesinin üzerindedir. En iyi performansı bu derece ve üzerindeki derecelerde sağlamaktadır. Çok soğuk havalarda yaz lastiği kullanmak lastiğin yol tutuş özelliğini kaybetmesine sebep olmaktadır. Bu gibi durumların yaşanmaması adına her

Rehbere git
Yaz lastiği kaç dereceye kadar kullanılır?